تولید برنج و فرآوری آن به طور معمول هزینه زیادی را دربرمیگیرد و اگر به همهی این هزینهها مصرف آب برای تولید یک کیلو برنج را اضافه کنید (8000لیتر آب برای هر کیلو)؛ هزینهی زیادی را به کشور تحمیل میکند. از همین رو برنج کالای مهم و با ارزشی تلقی میشود که اگر شرایط نگهداری از آن را بلد نباشیم همهی این هزینهها اتلاف شده و علاوه بر از دست دادن زمان، متضرر نیز میشویم.
در همین بین افراد روشهای بسیاری را برای نگهداری از برنج اتخاذ میکنند که خیلی از آنها نامناسب است و بعضاً عمر مفید برنج را کاهش میدهند. گاها این روشها باعث نفوذ حشرات به داخل برنج میشوند و برنج را غیرقابل استفاده میکنند.
بعضی دیگر به استفاده از سموم شیمیایی از جمله استفاده از قرص برنج رو میآورند که به هیچ عنوان مورد تائید کارشناسان حوزهی برنج نیست و استفاده از آن بعضا خطرات جبران ناپذیری را برای مصرف کننده به همراه دارد.
اما راه حل چیست؟
نکته ی اول
نکته ای که هر مصرف کننده باید آن را درنظر بگیرد خرید برنج به اندازه نیاز است. یعنی اگر در مکانی زندگی میکنید که دسترسی راحتی به برنج دارید، بهتر است که با توجه به نیازتان ماهانه خرید کنید تا از بابت نگهداری برنج هیچ نگرانی نداشته باشید. اما اگر در محل زندگی شما این دسترسی وجود ندارد و مجبورید که برنج مصرفی خودتون را سالانه یا شش ماه یک بار تامین کنید پس باید روش نگهداری از آن را بلد باشید.
- نکته دوم
هنگام خرید محتویات کیسه برنج را به دقت بررسی کنید تا عاری از هرگونه حشره و شپشک (یکی از آفات برنج که از مورچه کوچکتر و رنگ آن قهوهای است) باشد.
- نکته سوم
باید دقت شود که مکان انبار برنج خشک و خنک باشد و هوا جریان داشته باشد چون گرما و رطوبت یکی از مهمترین عوامل رشد آفتهای برنج است.
- نکته چهارم
برای حجم زیاد برنج از کیسههای نخی زیپ شده استفاده کنیم چون کیسهها و سطلهای پلاستیکی رطوبت برنج را در خودشان نگه میدارند و باعث آفت زدگی میشوند و برای حجم کم از ظروف شیشهای، فلزی یا پلاستیکی استفاده کنید.
توجه: هنگام استفاده از ظروف شیشهای یا پلاستیک از خشک بودن آنها اطمینان حاصل کنید؛ چون در غیر این صورت باعث خرابی برنج در مدت کوتاهی میشوند.
- نکته پنجم
قرار دادن دانههای سیر درون ظرف برنج است که باعث دور شدن حشرات میشود.
- نکته ششم
قرار دادن یک قطعه زردچوبه در ظرف برنج یا میتوانید پودر زردچوبه را با برنج مخلوط کنید که باعث دور شدن حشرات و آفات، از برنج میشود.
- نکته هفتم
استفاده از برگ درخت نئم یا چربش (در ایران به نام زیتون تلخ، سنجد تلخ و درخت تسبیح معروف است) یک روش دیگر است. باید از برگ خشک شدهی درخت چربش استفاده شود. این درخت در جنوب کشور به وفور یافت میشود و به حشره کش طبیعی معروف است.
- نکته هشتم
استفاده از زنجبیل برای از بین بردن آفت برنج .
اگه برنج آفت زده شد چکار کنیم؟
اگر متوجه شدید به هر دلیلی برنج آفت زده شده و شپشک در آن وجود داره باید اقدامات زیر را انجام بدید
مرحله اول سریع برنج را از انبار خارج کنید و محل را کاملا پاکسازی کنید؛ به طوری که هیچ حشرهای وجود نداشته باشد.
مرحله دوم بعد از آن برنج را به مدت چند روز در مکانی پهن کنید (بطوری که نور مستقیم آفتاب به آن نخورد) تا حشرات زنده از آن به طور کامل خارج شوند و برای حشرات مرده هم می توانید یا خودتان بصورت دستی آنها را جدا کنید یا بوسیله باد پنکه آنها را خارج سازید.
مرحله سوم دوباره برنج را در ظرف مناسب قرار دهید.
روش دیگر هم این است که میتوانید برنج را درون فریز به مدت 4 تا 5 روز قرار دهید تا حشرات کاملا از بین بروند و سپس آنها را جدا کنید و بعد از آن دوباره برنج را درون ظرف مناسب قرار دهید.