جمعیت: تعداد ۲,۵۳۰,۶۹۶ نفر در گیلان زندگی می کنند.
زبان: در گیلان از نظر گویش و زبان سه گروه گیلکی، تالشی و تاتی و عده ی کمی ، کردی وجود دارند. ترکی آذربایجانی و برخی گویشوران کولیها (با منشأ هندی) نیز در این استان مشاهده می شود.
دین و مذهب: اکثر ساکنان گیلان مانند دیگر ایرانیان شیعه هستند. در میان تالش ها تعدادی سنی شافعی به ویژه در مرکز و شمال تالش وجود دارد.
اقتصاد: کشاورزی، دامداری، صیدماهی و پرورش زنبور عسل و کرم ابریشم پایه های اقتصادی گیلان را تشکیل می دهند. کشت برنج و چای در لاهیجان و رودسر، کشت زیتون در رودبار، صید ماهی در بندر آستارا، بندر کیاشهر و بندرانزلی، پرورش زنبور عسل در اشکور بالا و پایین، عمارلو، دیلمان، آستارا و تالش و دامداری مناطق کوهپایهای انجام میشود. گندم و جو، بادام زمینی، توتون و فندق نیز از دیگر محصولات کشاورزی در گیلان هستند.
در زمینه صنعت کارخانههای برنجکوبی در همه جای گیلان، کارخانههای چای در لاهیجان، لنگرود و فومنات، کارخانههای روغن پیرامون رودبار، کارخانههای فراوری ماهی و خاویار در انزلی، کارخانههای ابریشم، تنباکو و لبنیات در رشت فعال هستند. بهره برداری از چوب جنگلهای انبوه غرب گیلان و یک کارخانه کاغذسازی نیز در گیلان وجود دارد. در ۱۲ کیلومتری جنوب رشت، شهرصنعتی رشت با ۲۸۰ واحد صنعتی وجود دارد که یکی از پنج شهر صنعتی بزرگ ایران است.
وجود نیروگاههای بادی منطقه رودبار و منجیل که از بزرگترین مزارع بادی ایران و خاورمیانه هستند، تولید برق از منابع تجدیدپذیر را در این استان ممکن می کنند و حدود دو دهم درصد از کل تولید برق ایران را بر عهده دارد.
صنایع دستی گیلان امروزه بخش خوبی از بازار را به خود اختصاص داده است . از جمله این صنایع دستی می توان به ابریشم، یا چادرشب قاسمآباد، قلابدوزی رشت، حصیربافی شامل سفره، سبد و کلاه، مصنوعات چوبی خم شده مثل پایه میز و جاسیگاری و… و سفالگری گمج (نوعی ظرف لعابی از جنس خاک رس) اشاره کرد.
به دلیل وجود آثار طبیعی و تاریخی غنی و تلفیق این دو در کنار یکدیگر صنعت گردشگری نیز نقش مهمی را در اقتصاد این استان ایفا می کند. اسن استان موفق به جذب سالیانه ۵ میلیون گردشگر به سوی خود شده است.
عادات غذایی:مصرف برنج و سبزی به وفور در آشپزی دیده می شود و اردک وحشی، ماهی و زیتون از نشانه های یک سفره ی محلی گیلانی هستند. چربی و روغن در غذاها و طعم ترش ناشی سرکه و آب میوه جات نارس (نظیر غوره) و یا آلوچه در اکثر غذاها احساس می شود.
سوغات: برنج، چای، زیتون، کلوچه و آلوچه و صنایع دستی همچون ابریشم، یا چادرشب قاسمآباد، قلابدوزی و حصیربافی
مرکز این استان شهرستان رشت می باشد.
* گیلان دهمین استان پرجمعیت ایران است.
* مساحت گیلان ۱۴٬۰۴۴ کیلومترمربع است و به عنوان بیست و هشتمین استان وسیع ایران شناخته می شود.
* این استان با تراکم جمعیت ۱۷۷ نفر در هر کیلومتر، مربع جایگاه سوم را در ایران به خود اختصاص داده است.
* شهر رشت به عنوان مرکز این استان، با داشتن ۴۶ درصد جمعیت کل گیلان، به عنوان دوازدهمین شهر پرجمعیت ایران و پرجمعیتترین شهر سه استان ایران در ساحل دریای خزر محسوب می شود.
* بندر انزلی، مهمترین بندر ایرانی در حاشیه دریای خزر در این استان قرار دارد.
* لاهیجان، تالش، لنگرود، رودسر، بندر آستارا، فومن از جمله شهرهای مهم استان گیلان هستند.